,

Je werkt hard, maar ‘rust’ je ook ‘hard’?

Als gepassioneerde professional ligt het waarschijnlijk in je aard om hard te werken. En laten we eerlijk zijn, als Vlamingen zijn we er ook wel een beetje fier op dat dat harde werken deel uitmaakt van ons DNA…

We hebben het druk, maken lange dagen en dan… is er ook nog onze vrije tijd en … die moet ook zo efficiënt mogelijk ingevuld worden… We willen gezond zijn en gaan daarom sporten en misschien wel kookcursussen volgen (al moet je daar tegenwoordig niet meer voor uit je luie zetel), we willen ‘quality’ tijd doorbrengen met het gezin en plannen spannende uitjes om steeds meer ‘quality’ herinneringen te hebben, we willen cursussen volgen, vrienden ontmoeten, naar de film, theater en musea gaan… Misschien lijden we collectief wel een beetje aan FOMO… (Ken je dat? ‘Fear of Missing Out’ – je bent bang om iets te missen zodat je niet ‘mee’ bent…). Op zich is daar natuurlijk niks mis mee, maar … dat betekent dat we na onze drukke dagen, gevuld met hard werken , na onze uren gewoon doorgaan met ‘druk’ zijn… En wanneer rusten we dan?

“Die activiteiten die je daar opsomde ontspannen me. Mag ik me na een harde dag werken misschien niet ontspannen?”

Het kan heel goed zijn dat je die activiteiten graag doet, ik ook… En het is ook heel goed mogelijk dat je, terwijl je doet, niet aan je werkt denkt (dat hoop ik!) maar… niet werken en/of niet aan je werken denken is niet hetzelfde als rusten en … je lichaam heeft echt wel behoefte aan rust.

Je hebt waarschijnlijk al gehoord van de stressreactie: wanneer er ‘gevaar’ dreigt, gaat je lichaam in de vecht-of-vluchtreactie. Je hoeft hier helemaal niks voor te doen: je autonome zenuwstelsel doet dat allemaal voor je. Dit autonome zenuwstelsel bestaat uit 2 delen: de sympathicus en de parasympathicus. Het is de sympathicus die zorgt voor de vecht-of vluchtreactie. Je kan die vergelijken met een gaspedaal: alles wordt in gang gezet. De parasympaticus is de tegenhanger die er na de stress voor zorgt dat alles weer tot rust komt, terug ‘normaal’ wordt: je kan hem vergelijken met de rem.

“Maar ik heb helemaal geen stress,” hoor ik je al zeggen.

Wat velen niet weten is dat die gaspedaal en rem voortdurend werken, niet alleen bij stress… Van zodra je in ‘actie’ bent, is je gaspedaal ingedrukt, stress of geen stress… Je gaat ‘in het rood’. Hoe herstel je? Hoofdzakelijk tijdens het slapen, maar ook tijdens meditatie of het beoefenen van bepaalde relaxatietechnieken… Dan ‘laadt’ je terug op en … ben je in het ‘groen’.

Maar wat als je voortdurend bezig (=in het ‘rood’) blijft…, dan zou het wel eens kunnen dat na een tijdje je gaspedaal-remsysteem niet meer werkt… Dan blijf je in het ‘rood’, ook wanneer je ‘rust’…, zelfs wanneer je slaapt … En weet je wat het ergst is? Je merkt daar misschien (tijdelijk) helemaal niks van… tot het te laat is en je ziek wordt.

Hoe weet je of je al teveel in het rood bent? Daar hebben we het volgende keer over maar … tot dan: zorg ervoor dat je bewust ‘groene’ zones creëert tussen je ‘rode’ periodes…

  • Stop je dagen niet vol met ontelbare activiteiten (tja, ook die leuke dingen brengen je ‘in het rood’). Mag je niks leuks doen? Natuurlijk wel, zolang er nog tijd is om te recupereren.
  • Hol niet van de ene afspraak naar de andere, ook al zijn het ‘leuke’ afspraken. Creëer korte oases van rust (een paar minuten kunnen volstaan).
  • Zorg voor extra (groen) ‘herstel’ ’s avonds: vooral het laatste uur voor het slapengaan mag er niet te veel ‘activatie’ meer zijn. Geen intensieve sport, videospelletjes, spannende tv, computerschermen… Je wil je ‘systeem’ tot rust laten komen zodat je tijdens je slaap kan recupereren
  • Zorg ook tijdens het weekend voor wat extra ‘groen’. ‘Groen’ staat meestal gelijk aan ‘traag’ of ‘rusten’: een ontspannend boek, een trage wandeling…

Vergeet ‘rust roest’, de boog kan niet altijd gespannen staan. En denk aan de topsporters: na hun topprestaties volgen er altijd rustpauzes, zodat ze er de volgende keer opnieuw kunnen staan. Dus… wanneer je hard werkt, zorg voor genoeg rustpauzes, zodat je de job die je zo graag doet, op een gezonde manier kan blijven doen!

Wat kan jij doen om meer ‘groen’ toe te voegen aan je leven? Deel het hieronder.

Je houdt van je job, denkt je stress onder controle te hebben maar… wil toch graag weten of je een risico loopt op burn-out… – Doe dan nu de test!

Wil je graag als de eerste de nieuwe blogpost en andere nieuwtjes ontvangen? Schrijf je dan hier in voor de nieuwsbrief!