Doe eens niet zo defensief!

In de vorige blog had ik het al over ‘rood’ en ‘groen’, en over onze batterijen en barometer.

‘Van rood naar groen’ is echt een dingetje geworden voor mij (al gemerkt? ;-D) en ik praat er ook vaak over in trainingen. In allerlei trainingen, want het blijkt echt iets universeels te zijn. Iets wat veel mensen herkennen en … waar ze ook aan willen werken.

Hieronder wil ik graag een ‘bron’ delen, om alles nog wat duidelijker te maken.
In 1 van de trainingen die ik als onderaannemer geef in een grote internationale organisatie, kwam een TedTalk van Jim Tamm aan bod.

Hij begon met een studie over kippen: ‘groene zone’ en ‘rode zone’ kippen.
‘Groene zone’ kippen waren de kippen die goed samenwerkten: ze kwamen goed overeen, ze waren vriendelijk tegen elkaar, ze hadden geen kapsones.

Tussen de ‘rode zone’ kippen zaten er wel een paar uitschieters (die meer eieren legden dan andere), maar ze waren ook agressiever en zorgden op die manier voor schade: aan de omgeving en aan elkaar.

Men wou uitzoeken of het mogelijk was om kippen te fokken die van nature beter zouden samenwerken en … wat de invloed zou zijn op hun legpatroon.

Die twee groepen kippen werden een jaar gevolgd (=5 generaties) en dit was het resultaat:
De ‘groene zone’ kippen waren gezond en productief. En de productie van eieren ging tijdens dat jaar met 260% ophoog!
De ‘rode zone’ kippen waren ofwel dood (meer dan de helft was doodgebeten door hun collega’s!) of zagen er maar zielig uit.

Daarna maakte Jim Tamm de link met mensen en organisaties.
Hij was 25 jaar rechter geweest en het was hem opgevallen dat mensen vaak ‘rood’ reageerden. Conflicten escaleerden en mensen werkten niet samen, gewoon omdat ze niet de juiste tools hadden om het beter te doen. En zo kwam hij bij ‘defensiviteit’. Volgens hem ligt het geheim voor beter conflictmanagement en beter samenwerken bij het beter managen van je eigen defensiviteit.

Wat is zijn stelling?
‘Wanneer we defensief zijn, verdedigen we onszelf niet tegenover de andere, maar wel tegenover angsten waar we liever niet mee geconfronteerd worden.’
En wat zijn die angsten dan wel?
Angsten i.v.m. wat we betekenen, wat we kunnen en of we al dan niet graag gezien worden.

Dat was voor mij wel een eye-opener.
Bijvoorbeeld:
Je hebt net een presentatie gegeven op het werk, en iemand stelt een vraag.

Wanneer je kalm en zelfzeker bent, zal je gewoon op die vraag antwoorden.

Maar stel dat je zelf al een beetje nerveus was. Dan zou het wel eens kunnen dat je (diep vanbinnen, dit gebeurt vaak onbewust en ontzettend snel) bang bent dat ze je niet slim gaan vinden, of niet geschikt voor de job. Dat gaat je dan triggeren en … dan word je defensief!

Herkenbaar?

Defensief is rood, en … wanneer we ‘rood’ reageren, zijn we niet op ons best… We zijn in actie-reactie-modus en … defensief gedrag zal ook defensief gedrag uitlokken bij de tegenpartij. En voor we het weten, hebben we een conflict.

Hoe kunnen we hier iets aan doen? Dit is het stappenplan van Jim, met een paar extra tips van mezelf:

  1. Merkt het op – eenvoudiger gezegd dan gedaan. Persoonlijk vind ik dat mindfulness kan helpen om je meer bewust te worden van je gedachten, gevoelens en gedrag.
  2. Probeer te kalmeren (= terug naar groen te gaan) – een paar keer diep ademhalen, als het mogelijk is even gaan wandelen… We hebben het hier vroeger ook al over gehad en … ik zal het in de toekomst ook nog doen.
  3. Wees je bewust van je interne dialoog – vaak zijn het onze gedachten die ons op het verkeerde been zetten en alles nog erger maken. Heb je de gratis mini-training ‘Don’t believe everything you think!’ al gedaan? Die gaat precies hierover en geeft je tools om het aan te pakken.
  4. Kom met een constructief alternatief voor je defensief gedrag – stel, wanneer je normaal gezien begint te roepen, probeer dan heel bewust het volume laag te houden… – ik weet het, zelfmanagement is hiervoor superbelangrijk …
  5. Terug naar start – je zal dit waarschijnlijk nog nodig hebben…

Wat denk je? Interessant?

Voor mij bevestigde het een aantal dingen en werd ik me er nog meer bewust van.
Ik herken mijn ‘rood gedrag’ steeds sneller, en ik probeer:
– Terug naar groen te gaan
– Te begrijpen waarom ik zo getriggerd ben (welke angst zit eronder?) en … kan ik hieraan werken zodat ik niet steeds opnieuw getriggerd word?

Ik zal hier zeker nog op terugkomen. Mocht je nog vragen hebben, laat het me weten, dat helpt me bij het schrijven van nieuwe blogs en brieven!

Ben je hier ook in geïnteresseerd, zorg er dan voor dat ik mijn tips met jou kan delen en schrijf je hier in.

#vanroodnaargroen
#energiemanagement
#youalwayshaveachoice
#YAHAC