,

Stressmanagement in tijden van crisis

De meesten van jullie weten dat ik een trainer ben die (onder andere) gespecialiseerd is in stressmanagement, veerkracht en burnoutpreventie.
Ik ken veel technieken en meestal pas ik ze ook toe maar… de huidige crisis heeft me geleerd dat ‘zelfs ik’ nu af en toe een reminder nodig heb en omdat dit misschien ook voor jou geldt: hier zijn mijn tips.

Merk je stress op

Ik zou mezelf niet direct als een ‘paniekerig’ iemand beschouwen, ik ben nogal praktisch van aard.
Rationeel ging ik heel goed om met deze isolatietoestanden.
Maar… ik merkte toch een aantal dingen op:

  • Toen ik 10 dagen geleden voor de (voor)laatste keer naar de supermarkt ging, nam ik toch nog dat doosje snoep aan de kassa. En toen ik thuis kwam, at ik niet mijn gezonde lunch maar wel de snoep. En niet eentje, neen, het doosje moest op…
    Normaal gezien eet ik niet veel suiker. Dat is een keuze en … wanneer je het eenmaal gewoon bent, heb je er ook geen zin meer in. Maar deze ‘drang’ naar suiker’, vertelde me ook dat mijn lichaam in stressmodus was. En ik moest het opmerken, om er iets aan te kunnen doen.
  • Begin vorige week merkt ik op dat ik me,  wanneer ik in de vroege ochtend wat angstig voelde. Ik geraakte nog wel in slaap maar… ik had rare dromen… Opnieuw een bewijs dat mijn lichaam (en onbewuste geest) in stressmodus waren en … dat ik daar iets aan moest doen. (Maak je geen zorgen: ondertussen is het voorbij…)

Hoe kan jij ook beter leren ‘opmerken’? 

Zelf werd ik er beter in met de hulp van mindfulness.
Ik werd me meer bewust van mijn gevoelens, gedachten en fysieke sensaties.
Het helpt me om ‘op te merken’ wat ik doe, terwijl ik het doe en het geeft me een ‘keuze’: ik kan er voor kiezen om iets verder te doen of … ik kan er voor kiezen om er mee te stoppen.
#youalwayshaveachoice #YAHAC

Waarom is het belangrijk om stress op te merken en er ook iets aan te doen?

Nu we te maken hebben met een virus is een hoge immuniteit van vitaal belang.
Wist je dat je, wanneer je onder stress staat, meer cortisol produceert en dat dat hormoon een negatieve impact heeft op je immuniteit?
Dus… stressmangement is goed voor je immuniteit: zelf heb ik geen extra reden nodig!

Doe aan stressmanagement

Ik heb het altijd al gezegd en ik zal het blijven herhalen: JIJ bent verantwoordelijk voor je stressmangement. Je kan niet controleren wat er rondom je gebeurt maar… je kan wel beslissen hoe je er mee omgaat.

Blijf ademen:
Wanneer je lichaam in stressmodus gaat, kan een goede ademhalingstechniek je helpen om je parasympaticus te activeren en … te kalmeren.
Er zijn heel veel verschillende ademhalingstechnieken. Ik heb in het verleden al gepraat over de ‘4-4-4-4-techniek’, hartcoherentie, mindfulness… Meer informatie kan je vinden op mijn website and in de videos op de Facebookpagina and Youtube.

Don’t believe everything you think:
Het gaat niet om wat er rondom je gebeurt, maar om hoe je er naar kijkt. De huidige coronacrusis is niet de oorzaak van de stress, het zijn je gedachten over wat dat betekent, die de stress veroorzaken (gewaagde uitspraak, ik weet het). Misschien is nu het uitgelezen moment om in te schrijven voor mijn gratis mini-cursus

Beweeg:
Bewegen brengt je terug in je lichaam (in plaats van ‘vast’ in je hoofd). Ook al hou ik enorm van wandelen in de natuur, dit is helaas niet meer voor iedereen weggelegd. Maar zelfs als je thuis vastzit: verschuif wat meubelen en doe wat oefenignen of… dans…
Vorige week heb ik gedurende een uur een Nia-routine gedanst en ik merkte op dat het mijn lichaam en mezelf goed deed: ik had bijna de hele tijd een glimlach op het gezicht…  Ik zal het zeker nog doen.
Als je normaal gezien naar de fitness gaat, zoek iets online. Er zijn zoveel mogelijkheden. Ook als je van thuis uit werkt: hou een korte dansbreak: luister naar 3 van je lievelingsliedjes en … dans (ik heb het vanmorgen al gedaan…). Daarna kan je vol energie terug achter je scherm gaan zitten…

Structuur:
Vorige week had ik niet zoveel structuur. Ik had een paar vergaderingen, ik heb een beetje gewerkt, maar er was ook veel ‘gelummel’ (en bijgevolg teveel tv, social media etc… – OEPS: terwijl ik deze morgen het Engelse artikel schreef, kreeg ik de boodschap dat mijn schermtijd vorige week 69% hoger was?! Dit moet en zal deze week terug naar beneden gaan…). Vanaf vandaag zal ik me beter organiseren en een zekere structuur volgen. En ja, er zal nog nog steeds tijd zijn voor beweging, lezen, leuke dingen, online socialisen met vrienden en familie…
Structuur zorgt voor kalmte in het hoofd.

Zelfzorg:
Draag zorg voor jezelf zodat je ook zorg kan dragen voor anderen. Denk aan het zuurstofmasker: je moet het eerst zelf opzetten voor je er eentje aan je kinderen geeft. Op dezelfde manier ben je verantwoordelijk voor je eigen stressmanagement, om beter om te kunnen met de stress van anderen…

Het nieuws:
Ook al is het belangrijk om updates te krijgen (bv. Verandering in de regels, …), toch wil ik niet de hele dag naar het nieuws kijken. Zelf kies ik er meestal voor om naar de uitzending van 1 uur te kijken (en dan ook nog niet naar alles) en dat is voldoende.
Merk zelf op wat het met je doet. Vind je het geruststellend? Zorgt het voor extra stress? Merkt het op en kies de aanpak die werkt voor jou.

Social media:
Sommige boodschappen helpen, andere hebben het tegenovergestelde effect… Merk het op en beslis…
En zelfs als je meerderheid ‘positief’ is, teveel is teveel… (zie mijn ‘schermtijd’ hierboven…)

Hoe kan ik je helpen:

  • Ik bied ‘The truth about mindfulness’ gratis aan zolang we in België binnen moeten blijven. Voor diegenen die kennis willen maken met mindfulness kan het een mooie introductie zijn. Dit programma is het Engels, maar wees niet getreurd, ga even naar youtube en je vindt honderd of duizend gratis filmpjes. (Ik zal op social media nog wat tips geven.)
  • Ik wil niet teveel mails sturen. Daarom zal ik een aantal oudere artikels herposten op social media, dan hoef je zelf niet op zoek te gaan. Waarschijnlijk zal er op Facebook meer staan dan op Instagram. Ik heb nu al een heleboel links geplaatst om het zoeken gemakkelijker te maken…
  • Werken aan je mindset is superbelangrijk. Als je nog niet ingeschreven bent voor mijn gratis mini-cursus ‘Don’t believe everything you think!’ (deze bestaat WEL in het Nederlands), dan lijkt dit me het perfecte moment. En als je wil, kunnen we volgende week een groepssessie doen: ik kan al je vragen beantwoorden op Facebook (bv op maandag krijg je een antwoord op vragen ivm dag 1, op dinsdag hebben we het over dag 2, etc…)
  • Heb je genoeg gratis artikels gelezen en filmpjes gezien en wil je graag aan iets specifieks werken? Ik bied virtuele coaching aan.

Is er nog iets anders waar ik mee kan helpen? Stuur me dan een mailtje of een bericht via Facebook of Instagram. En ik bekijk het.

Draag goed zorg voor jezelf en hou het veilig en gezond!

PS: Deel dit artikel gerust met iedereen die er iets aan zou kunnen hebben!