,

Hoe veerkrachtig ben je echt? Je kan het nu ook meten!

Steeds meer mensen krijgen een burn-out. Ik denk dat bijna iedereen, op het werk of in zijn vrienden-of familiekring, wel iemand kent die er al mee te maken heeft gehad. Mensen hebben veel stress, gaan steeds maar door en uiteindelijk gaat het niet meer.

Veerkracht zou de oplossing zijn. Wat is veerkracht precies? Op de website van ‘Fit in je Hoofd’ (=campagne van de Vlaamse overheid) staat de volgende definitie:

“Veerkracht is het vermogen om je aan te passen aan stress en tegenslag. Je ‘veert’ als het ware terug. Mensen met een hoge veerkracht laten minder snel de moed zakken. Ze gaan door, wat er ook gebeurt. Meer nog, ze komen er zelfs sterker uit! ‘What doesn’t kill you makes you stronger’ is hun motto.
Is je veerkracht laag? Dan stapelt stress zich op. Elke bijkomende uitdaging weegt door. Soms stijgt de spanning al op voorhand als je weet dat er (mogelijk) een zware uitdaging zit aan te komen.
Veerkracht is niet ‘statisch’, dat wil zeggen dat het van moment tot moment kan verschillen. Een hoge veerkracht wil niet zeggen dat je onkwetsbaar bent. Net als een lage veerkracht niet wil zeggen dat je er niets aan kan doen. Net zoals je een spier traint kan je ook je veerkracht trainen!”

Hier kan ik me wel in vinden. Het is belangrijk om ‘veerkrachtig’ te zijn, omdat we sowieso constant met stress te maken zullen hebben. Ik vind ook dat je aan je veerkracht kan werken, ik heb er zelfs programma’s voor EN ik vind het belangrijk dat ze toevoegen dat een hoge veerkracht NIET wil zeggen dat je onkwetsbaar bent…

En daar kan ik van meespreken… Ik ben al meer dan 12 jaar trainer in stressmanagement. Ik heb altijd veel trainingen gevolgd, boeken gelezen en … het belangrijkste: ik heb altijd geprobeerd om de daad bij het woord te voegen – ‘walk your talk’… Ik ben er nog altijd van overtuigd dat dat de reden is waarom ik het zo lang heb volgehouden. Bij stress wist ik wat te doen: ik wist hoe ik aan mijn mindset moest werken, droeg goed zorg voor mijn lichaam (genoeg slapen, goed eten, ontspannen) en leerde de juiste keuzes te maken (#YAHAC).

Maar toch was er (bijna) altijd een zekere vermoeid: ook al ging ik op tijd slapen, at ik gezond, mediteerde ik en … had ik niet het gevoel dat ik ‘stress’ had…

Dit is wat ik geleerd heb: batterijen moet opgeladen worden. Nu bleek dat die van mij dat niet deed. Verder doen met een lege batterij vraagt extra veel energie van het lichaam, uiteindelijk zal het in een stressreactie gaan (zonder dat je dat opmerkt). En als je op die manier een aantal maanden, jaren verder doet, … dan kan het niet goed aflopen, natuurlijk… En dat heb ik zelf ervaren.

Ik vind het jammer dat ik toen nog niet van het Firstbeat Lifestyle Assessment gehoord had… Maar jij hebt dat excuus niet want… ik vertel je er nu alles over.

Wat is het? Je draagt gedurende 3 dagen en 3 nachten een klein meetapparaat (de Bodyguard) (bij voorkeur 2 werkdagen en een ‘vrije’ dag).

Je noteert op je computer (of via je smartphone), wat je wanneer doet (werken, eten, fietsen, tv-kijken, …). Dat maakt het interpreteren van het rapport achteraf gemakkelijker.

Nadat je het toestel terug gestuurd hebt, wordt er een persoonlijk rapport gecreëerd. De objectieve data zorgen voor een visuele voorstelling van jouw stress-en recuperatiemomenten.

Samen met het rapport, krijg je ook nog een individuele feedback sessie (online) van een half uur.

Dit rapport was echt een eyeopener voor mij. De kleuren tonen heel duidelijk wanneer je in je ‘rode’ of ‘groene’ zone bent en… geloof me vrij: dat stemt niet altijd overeen met wat je denkt (te voelen)

Door het zo heel concreet op papier te zien, en te matchen met je agenda, leer je wanneer je precies energie verbruikt en … wanneer je je batterij weer oplaadt. Omdat iedereen al eens een mindere (of meer stressvolle) dag kan hebben, bekijkt men het geheel van 3 dagen. Hoe is het na 3 dagen met je ‘batterij’ gesteld: is die telkens terug opgeladen of … is die ‘leger’ dan toen je begonnen bent (ondanks de 3 nachten).

Wil je hier graag meer over weten? Bekijk dan zeker de video (op Facebook of op Youtube): ik toon het meetapparaat en loop samen met jou stap voor stap door mijn eerste rapport (en eyeopener). Opgelet: de video duurt wel 30′.

Wil je het graag zelf uitproberen, klik dan hier.

Waarom raad ik het aan? Je krijgt een heel duidelijk, objectief rapport van hoe veerkrachtig je huidige levensstijl is. Ik herhaal: voor mij was het een verrassing. (Ter informatie: ik heb de test sindsdien opnieuw gedaan. De resultaten waar beter (en minder verrassend), omdat ik een aantal nieuwe gewoontes ingelast heb.)

Voor alle duidelijkheid: het resultaat kan ook een aangename verrassing zijn. Een klant merkte op dat ze terwijl ze coachingsessies geeft, ‘recupereert’… Ik was, eerlijk gezegd, een beetje jaloers… Een andere klant was bezorgd omdat ze ‘s nachts niet goed sliep. Haar recuperatie bleek prima te zijn. Een hele geruststelling!

Waarom kan ik hier niet over zwijgen? Mensen die veel stress hebben, weten dat er iets fout kan lopen en … als ze slim zijn, zoeken ze hulp om er iets aan te doen. Maar… mensen die ‘denken’ dat ze geen stress hebben (vaak onze gedreven professionals… ;-D), doen er niks aan (want het is niet nodig, want ik heb ‘alleen positieve stress’) en … kunnen zo in de problemen geraken. Dus… vandaar mijn ‘drive’. Been there, done that…

Je kan het meten. En … ‘meten is weten’. Dus… waar wacht je nog op?  #YAHAC

Wil je graag als de eerste de nieuwe blogpost en andere nieuwtjes ontvangen? Schrijf je dan hier in voor de nieuwsbrief!