,

Lopen of niet lopen… dat is de vraag

Tijdens mijn cursussen in stressmanagement en veerkracht, vertellen mensen me vaak dat ze ‘s avonds graag gaan lopen om beter om te gaan met stress.Helaas is dit niet altijd een goed idee, toch niet voor iedereen… Laat me even uitleggen waarom.*

Alles hangt af van de staat van je batterijen…
‘Mijn batterijen?’
Ja, je batterijen.
Beeld je in dat, wanneer je ‘leeft’, je energie gebruikt uit je batterij. Dat maakt dat ze ’s avonds leeg (of toch leger) zijn.
Wanneer je rust en slaapt, laad je die batterijen terug op zodat je er ’s ochtends weer tegenaan kan.

Logisch, toch?

Dit is niet alles: de ‘staat’ van je batterijen hangt af van de samenwerking tussen je sympathicus en parasympathicus.
‘Mijn wat?’
Je kan het vergelijken met een gas- en een rempedaal.
Wanneer je ‘leeft’, staat je voet op het gaspedaal (en gebruik je de energie in je batterij). Wanneer je ‘rust’ of ‘ontspant’, staat je voet op het rempedaal (en zal je batterij opnieuw opladen). Tijdens de dag beweegt je voet voortdurend heen-en-weer tussen het gas-en rempedaal.

Tot er iets fout loopt…

Na een lange periode van stress, zou het kunnen dat je gas-en rempedaal niet goed meer afgesteld staan. Wat betekent dit? Wel, ook wanneer je een boek leest, of tv kijkt op de bank: je voet blijft op het gaspedaal staan (EN energie verbruiken). Als dit ook zo verder gaat terwijl je slaapt, kan je batterij niet beginnen opladen en … dan is het logisch dat je je ‘s ochtends niet uitgerust voelt.

Wat heeft dat nu te maken met lopen en/of sporten?

Situatie 1:
Vandaag was het heel druk op kantoor. Maar dat is eerder de uitzondering op de regel. Je bent ‘mentaal’ heel moe, maar ‘fysiek’ ben je ok. En je bent ook fit. Gaan lopen is absoluut geen probleem.
Ja, het lopen zal het gaspedaal activeren en energie verbruiken maar… als je een beetje rust voor je naar bed gaat, komt dat helemaal goed (het hangt natuurlijk ook af van de intensiteit van het lopen).

Situatie 2:
Het is al een paar maanden hectisch op kantoor. Je werkt hard, ook tijdens weekends.  Je slaapt niet zo goed en je vindt het moeilijk om na het werk de knop om te draaien. Het enige wat lijkt te werken om die muizenissen te verdrijven is ‘s avonds gaan lopen.

Dit is waarschijnlijk niet de ideale oplossing voor iedereen…
Het zou kunnen dat je voet iets te lang op het gaspedaal gestaan heeft.
Het zou kunnen dat dit gevolgen heeft voor je batterijen en … het zou kunnen dat je systeem niet goed meer afgesteld staat…
In dit geval doet de adrenalinerush van het lopen meer kwaad dan goed, ook al denk je tijdens die 30 minuten niet aan het werk…

Zie je wat ik bedoel?

Wanneer het lichaam uitgerust is (= de batterijen opgeladen), kan de juiste training je veerkracht verhogen. Absoluut! En dit maakt dat je beter om zal kunnen gaan met stressvolle situaties/periodes. Ik kan het alleen maar aanbevelen: spreek met een professional, bouw het langzaam op en je wordt veerkrachtiger.

Wanneer je al uitgeput bent, is het niet zo goed om extra druk uit te oefenen op je lichaam. Het zal je veerkracht niet verhogen, integendeel. Je kan wel altijd gaan wandelen: niet te ver, niet te snel. Luisteren naar je lichaam en je zal weten wanneer je moet stoppen. En je lichaam zal je dankbaar zijn en … je belonen… 

*Disclaimer: Ik ben geen expert in sport en beweging. Mijn uitleg is alleen gebaseerd op mijn kennis van stressmanagement en veerkracht.

Wil je graag weten of jouw gas-en rempedaal nog in balans zijn? Ga voor het ‘Firstbeat Lifestyle Assessment’ en dan weet je het! Hier leer je er meer over.